Menu info@taichi-arnhem.nl

Driedaagse training Vitaliteitscoaching

Datum: maandag 30 oktober 2023 - maandag 27 november 2023
Tijd: 10.00 - 17.00
Locatie: Driebergen
Kosten: 1050 euro, incl. koffie/thee en lunch

In samenwerking met BGL, bied ik driedaagse trainingen Vitaliteitscoaching aan.

 

  • 30 oktober , 13 en 27 november 2023, 10.00-17.00

 

Vitaliteit: als je niet uitkijkt, glipt het als zand door je vingers, samen met je gezondheid en je werk- en levenslust. We hebben alles, bereiken veel, maar lijken daarvoor ook een hoge prijs te betalen. Waarom nemen in onze samenleving van ongekende mogelijkheden, burn-out, depressie, slapeloosheid, diabetes en overgewicht een steeds grotere plaats in? Zijn we ergens het zicht op onszelf kwijt geraakt?

Ja, zo zou je het kunnen zeggen. We besteden zoveel aandacht aan de wereld om ons heen dat de signalen die wij onszelf geven ternauwernood meer gehoord worden. Maar helaas is er niet één eenvoudig antwoord op het complexe vraagstuk van vitaliteitsverlies.
Vitaliteit is een balans tussen inspanning en ontspanning, controle en loslaten, geven en nemen, lichaam en geest, werk en privé, individu en samenleving. Kortom, je vitaliteit wordt bepaald door vele factoren. Vitaliteitsverlies kan daarom vele oorzaken hebben, zie daar maar eens uit te komen.
Hulp is dus geen overbodige luxe bij dit hypermoderne vraagstuk. Iemand die je helpt te zien waar je staat, welke oorzaken bij jou een rol spelen. Die jou een spiegel voorhoudt en je interventies aanreikt waarmee je een nieuwe koers kunt inslaan om je vitaliteit te herwinnen.

Wil jij leren hoe je mensen kunt begeleiden bij hun zoektocht naar hun vitaliteit? Misschien ook jezelf? Dan is de driedaagse training Vitaliteit iets voor jou!

In deze training gaan we op zoek naar de factoren die vitaliteit bepalen, en hoe ieder persoon zich bewust kan worden van zijn of haar ‘vitaliteitslek’. Het herstellen van de je vitaliteit benaderen we vanuit de balansgedachte: je werkt vanuit je geest én vanuit je lichaam. Vitaliteit-, of stress gerelateerde klachten noemen we niet voor niets psychosomatisch.
Je krijgt modellen en interventies aangereikt die de bewustwording tot stand brengen, zoals de vitaliteitscirkel en het gevoelswaardenspel. Je leert werken met RET en ACT, de psychofysieke werkwijze, lichaamsoefeningen en je leert hoe je iemand stapsgewijs naar een hoger vitaliteitsniveau kunt begeleiden.

 

TRAININGSPROGRAMMA

 

Lesdag 1

Bewustwording en zelfonderzoek.

Zonder bewustwording en zelfonderzoek geen vitaliteitsherstel.

Inhoud: we gaan op zoek naar de factoren die vitaliteit bepalen, en de oorzaken, die aan verlies ten grondslag liggen. We kijken daarbij naar modellen, onderzoeksresultaten en naar onszelf.

Interventies: o.a. Hoe geef ik de regie uit handen, Gevoelswaardenspel, gebruik logboek

Aanbevolen literatuur: Compernolle, T.  Stress vriend en vijand. De aanpak van stress, thuis en op het werk.

 

Lesdag 2

Herstel vanuit de geest

Inhoud: onze geest is één helft van het tweespan dat ons naar vitaliteitsherstel leidt. Wat wij denken bepaalt in belangrijk mate hoe wij ons voelen. We krijgen inzicht in de verbinding tussen denken, voelen en gedrag.

Interventies: Oefeningen uit RET, Mindfulness en ACT

Aanbevolen literatuur: Bohlmeijer, E. & Hulsbergen, M . Voluit leven

 

Lesdag 3

Herstel vanuit het lichaam en stappenplan vitaliteitsherstel

Inhoud: Ons lichaam is de andere helft van het tweespan dat ons leidt naar vitaliteitsherstel. Bovendien biedt lichaamsbewustzijn ons de mogelijkheid om stresssignalen vroegtijdig te herkennen. We kijken naar levensstijl (eten, bewegen, slapen), fysieke ontspanning en de psychofysieke werkwijze. We sluiten af met een stappenplan vitaliteitsherstel.

Interventies: Fysieke ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, oefening psychofysieke werkwijze, computerprogramma Hartcoherentie.

Aanbevolen literatuur: Jong, Koen de en Bram Bakker. Verademing, breng lucht in je leven; Bosch, P. van den, De ideale dag.

 

Hier kun je je aanmelden

Na afloop ontvang je een certificaat
NOBCO (18 PE-punten), NFG (6 PE-punten)

« Terug naar het overzicht