Menu info@taichi-arnhem.nl

Driedaagse training Vitaliteitscoaching

Datum: dinsdag 10 maart 2020 - dinsdag 7 april 2020
Tijd: 13.00-20.00 (filevrij rijden!)
Locatie: Doorn, Conferentiecentrum Kaap Doorn
Kosten: 750 euro, incl. koffie/thee en avondeten (broodjes)

In samenwerking met BGL geef ik een driedaagse training Vitaliteitscoaching.

Dinsdag 10 maart 2020
Dinsdag 24 maart 2020
Dinsdag 7 april 2020

Erkenning: NOBCO (6 PE-punten) NFG (6 PE-punten).

Vitaliteit: als je niet uitkijkt, glipt het als zand door je vingers, samen met je gezondheid en je werk- en levenslust. We hebben alles, bereiken veel, maar lijken daarvoor ook een hoge prijs te betalen.
Waarom nemen in onze samenleving verschijnselen als burn-out, depressie, slapeloosheid, diabetes en overgewicht een steeds grotere plaats in? Zijn we ergens onderweg het zicht op onszelf kwijt geraakt? Ja, zo zou je het kunnen zeggen. We besteden zoveel aandacht aan de wereld om ons heen, dat innerlijke signalen, onze eigen alarmbellen, ternauwernood gehoor vinden. Helaas is er niet één eenvoudig antwoord op het complexe vraagstuk van vitaliteitverlies. Vitaliteit is een balans tussen inspanning en ontspanning, controle en loslaten, geven en nemen, lichaam en geest, werk en privé, individu en samenleving.
Je vitaliteit wordt bepaald door een groot aantal verschillende factoren. Vitaliteitverlies kan daarom vele oorzaken hebben; zie daar maar eens uit te komen. Hulp is dus geen overbodige luxe bij dit hypermoderne vraagstuk. Iemand die je helpt te zien waar je staat, welke oorzaken bij jou een rol spelen. Die jou een spiegel voorhoudt en je interventies aanreikt waarmee je een nieuwe koers kunt inslaan om je vitaliteit te herwinnen, te vergroten.
Wil jij leren hoe je mensen kunt begeleiden bij hun zoektocht naar hun vitaliteit? En wil je wellicht ook meer zicht krijgen op jouw eigen vitaliteit? Dan is deze driedaagse training Vitaliteit iets voor jou!
In deze training gaan we op zoek naar de factoren die vitaliteit bepalen én hoe ieder persoon zich bewust kan worden van zijn of haar ‘vitaliteitslek’. Het herstellen van vitaliteit benaderen we vanuit de balansgedachte: je werkt vanuit je geest én vanuit je lichaam. Vitaliteit-, of stress gerelateerde klachten noemen we niet voor niets psychosomatisch.
Je krijgt modellen en interventies aangereikt die de bewustwording tot stand brengen, zoals de vitaliteitscirkel en het gevoelswaardenspel. Je leert werken met RET en ACT, de psychofysieke werkwijze, lichaamsoefeningen en hoe je iemand stapsgewijs naar een hoger vitaliteitsniveau kunt begeleiden.

 

TRAININGSPROGRAMMA

Lesdag 1: Bewustwording en zelfonderzoek

Zonder bewustwording en zelfonderzoek geen vitaliteitsherstel.
Inhoud: we gaan op zoek naar de factoren die vitaliteit bepalen, en de oorzaken, die aan verlies ten grondslag liggen. We kijken daarbij naar modellen, onderzoeksresultaten en naar onszelf.
Interventies: o.a. Hoe geef ik de regie uit handen, Gevoelswaardenspel, gebruik logboek
Verplichte literatuur: Compernolle, T. Stress vriend en vijand. De aanpak van stress, thuis en op het werk.

Lesdag 2: Herstel vanuit de geest

Inhoud: Onze geest is één helft van het tweespan dat ons naar vitaliteitsherstel leidt. Wat wij denken bepaalt in belangrijk mate hoe wij ons voelen. We krijgen inzicht in de verbinding tussen denken, voelen en gedrag.
Interventies: Oefeningen uit RET, Mindfulness en ACT
Aanbevolen literatuur: Bohlmeijer, E. & Hulsbergen, M . Voluit leven

Lesdag 3: Herstel vanuit het lichaam en stappenplan vitaliteitsherstel

Inhoud: Ons lichaam is de andere helft van het tweespan dat ons leidt naar vitaliteitsherstel. Bovendien biedt lichaamsbewustzijn ons de mogelijkheid om stresssignalen vroegtijdig te herkennen. We kijken naar levensstijl (eten, bewegen, slapen), fysieke ontspanning en de psychofysieke werkwijze. We sluiten af met een stappenplan vitaliteitsherstel.
Interventies: Fysieke ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, oefening psychofysieke werkwijze, computerprogramma Hartcoherentie.
Verplichte literatuur: Jong, Koen de en Bram Bakker. Verademing, breng lucht in je leven

Studiebelasting

Totaal 27 uur = 3 lesdagen (18 contacturen) en 9 uur zelfstudie ( literatuur, websites en/of handouts, tussentijdse huiswerkopdrachten.) Aan het eind van de laatste lesdag ontvangt u een certificaat.

Inschrijven en meer informatie

« Terug naar het overzicht